Controleer altijd de eerst de volgende standaardpunten:
1. Bij slecht weer - regen, sneeuw of zware bewolking - kan het zijn dat de ontvangst verstoord raakt. Helaas is de frequentieband waarmee digitale satelliettelevisie werkt gevoelig voor regen en zware bewolking. Normaal gesproken is bij een goed gedimensioneerde installatie het signaal sterk genoeg om ook bij slecht weer nog een goed beeld te leveren. Mocht het zo zijn dat iedere kleine regenbui problemen veroorzaakt, let dan op het volgende:
a: Controleer de bekabeling. Er mag geen vocht in de connectoren zitten, wat vaak te herkennen is aan een groene uitslag.
b: Controleer of de schotel nog stevig vastzit. Een verdraaide schotel kan voor veel problemen zorgen.
c: Controleer ook de bevestiging van de ontvangstkop in de schotelantenne (LNB).
d: Een vuistregel voor de lengte van de kabel is maximaal 20 meter bij een schoteldiameter van 60 cm. Is uw kabel (veel) langer dan kan dit de oorzaak zijn.
e: Wellicht staat de schotel niet optimaal ingesteld. Ondanks dat er bij goed weer een goed beeld verschijnt, wil dit niet zeggen dat de installatie optimaal is afgesteld en is er door het optimaal richten van de schotel en LNB nog extra signaalwinst te behalen. Laat de schotel en LNB eventueel richten door een erkend installateur. Deze beschikt namelijk over meetapparatuur die dit mogelijk maakt.
f: Het kan zijn dat de ontvangst van BVN verstoord is terwijl andere kanalen wél goed binnen komen. Dit wil echter niet zeggen dat ons signaal niet verzonden wordt. Sommige kanalen hebben meer vermogen op de satelliet dan andere. Controleer derhalve de punten genoemd onder "e".
g. Het kan ook zijn dat de instraling van draadloze apparatuur in en om het huis, zoals b.v. DECT-telefoons, de ontvangst van verschillende televisiekanalen tegelijkertijd verstoort. Verplaats in dat geval de apparatuur zo ver mogelijk van de satellietontvanger vandaan.
h : Als aan alle bovenstaande punten is voldaan en ontvangst is alleen verstoord bij regen, sneeuw en bewolking dan is de schotel te klein voor goede ontvangst van de betreffende satelliet.
2. Er is een storing in de uitzending van BVN. Bij langdurige storingen plaatsen wij hiervan een melding op onze website:
www.bvn.tv . Bij storingen doen wij er alles aan deze zo kort mogelijk te houden.
3. Of wellicht is de software van uw ontvanger aan vervanging toe? Wij adviseren u om e.e.a. te controleren of uw apparatuur te resetten (even een minuutje spanningloos maken). Een tijdelijke storing in de satellietontvanger: het beste is de ontvanger 2 minuten spanningloos te maken (stekker uit het stopcontact) en het daarna weer te proberen. Een enkele keer kan het voorkomen dat de satellietontvanger de kanalen van de satelliet opnieuw moet "inlezen". Raadpleeg hiertoe de gebruiksaanwijzing. Algemene instructies vindt u hieronder.